Unieke alliantie van diverse organisaties en academici lanceert Verover De Ruimte: naar een stad op mensenmaat, ook na corona

De massa fietsers en wandelaars van de afgelopen weken tonen aan dat de verdeling van de publieke ruimte behoorlijk scheef zit: de lege, brede autoweg steekt scherp af bij te dunne (of afwezige) fiets- en wandelpaden. Een unieke alliantie van mobiliteits- en milieuverenigingen, lokale bewonersgroepen en academici stelt het gebrek aan (be)leefbare ruimte aan de kaak via het platform ‘Verover de Ruimte’. Iedereen kan zelf ideeën en goede voorbeelden doorgeven, de alliantie zorgt ervoor dat die daarna bij de juiste burgemeester terechtkomen.

"Het evenwicht op straat is de afgelopen weken verschoven: het autoverkeer is sterk afgenomen, terwijl mensen meer wandelen en fietsen in hun buurt. Met Verover de Ruimte willen we het gebrek aan leefbare publieke ruimte aankaarten en in kaart brengen welke plekken dringend moeten worden aangepakt of heringericht." stelt Bernard Govaert, algemeen coördinator van Netwerk Duurzame Mobiliteit. 

Met de gezamenlijke campagne ‘Verover de Ruimte’ roept de alliantie op om de openbare ruimte weer op mensenmaat te maken. In deze alliantie staan mobiliteitsexperts zoals Kris Peeters, Dirk Lauwers (Universiteit Antwerpen) en Kobe Boussauw (Vrije Universiteit Brussel) zij aan zij met organisaties als Bond Beter Leefmilieu, Bos+ en de Gezinsbond.  

Een extra fietsstraat? Een picknickplek op een parkeerplaats? Extra bomen en groen of een concert op een rotonde? Iedereen die wil kan zelf ideeën ingeven en goede voorbeelden uit zijn/haar gemeente in de kijker zetten. De verschillende ideeën komen daarna bij de juiste burgemeester terecht.

Op deze manier wil deze brede alliantie de burger inspireren om ondernemender en creatiever naar zijn/haar gemeente te kijken. De COVID-19-crisis drukt ons met de neus op de feiten: we willen allemaal buiten wandelen, het buurtpark bezoeken, fietsen of sporten. Maar zeker in de steden en dorpscentra is daarvoor te weinig plaats. Verover de Ruimte ijvert dan ook voor meer beweeg- en speelruimte in gezonde lucht, meer veiligheid voor fietsers en voetgangers, meer groen en meer ruimte om te sporten.

Vele schepenen en burgemeesters schoten al in actie tijdens de lockdown, wat resulteerde in leefbaardere buurten voor hun burgers. Verover de Ruimte wil deze goede voorbeelden gebruiken om ook andere gemeenten te inspireren. Hier en daar worden zelfs zachte beloftes gemaakt voor een permanente herindeling van de publieke ruimte na de corona.

Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde: “Dendermonde wil de Oude Vest, haar belangrijkste winkelstraat die nu helemaal ingericht is voor koning auto, compleet herinrichten om meer ruimte te maken voor voetgangers, fietsers, groen en water.”

Een engagement zoals er hopelijk vele zullen volgen in België.

Indienen van ideeën kan via sociale media met de hashtag #veroverderuimte, via een webformulier of door een affiche aan je raam te hangen waarop je uitbeeldt hoe jij de ruimte in jouw straat of buurt zou willen gebruiken en/of (her)inrichten.

Bouwshift Verover de ruimte

Meer over Bouwshift