Verover mee de ruimte: wat is jouw idee?

De laatste weken gingen we massaal aan het wandelen en fietsen. Zo ontdekten we onontgonnen groene parels in onze buurt, konden we veilig spelen in ons dorp of stad en genoten we volop van de ademruimte die we met de verbeterde luchtkwaliteit zonder zorgen konden innemen. Kortom, de ruimte rondom ons zorgde ervoor dat we met hernieuwde energie en een uitgewaaid hoofd gezond de lockdown doorkomen.

De anderhalvemetersamenleving

Helaas werden we ook geconfronteerd met het onevenwicht in de verdeling van onze publieke ruimte. We ervaarden allemaal hoe weinig ruimte er soms is om te fietsen of te wandelen. En hoe moeilijk het soms is om anderhalve meter afstand te houden, zeker op de smalle stoep of het fietspad (als dat er al ligt). Met koning auto in quarantaine werd pijnlijk zichtbaar hoeveel ruimte deze in onze publieke ruimte opeist. Meer nog, het was koppen lopen op onze beperkte fiets- en wandelpaden terwijl de gapende leegte op de brede autoweg zich openbaarde. 

Corona drukt ons met de neus op de feiten: we willen allemaal buiten wandelen, het buurtpark bezoeken, fietsen of sporten. Maar zeker in de steden en dorpscentra is daarvoor te weinig plaats. Tijd dus om te ijveren voor meer beweeg- en speelruimte in gezonde lucht, meer veiligheid voor fietsers en voetgangers, meer groen en meer ruimte om te sporten. Het mag deze keer dus wel degelijk iets meer zijn! De exit- (of opstart-)strategie is nu in volle opmaak, een unieke kans om duurzame verandering te realiseren.

Zo’n duurzame verandering realiseer je niet alleen. Een alliantie van mobiliteits- en milieuverenigingen, lokale bewonersgroepen en academici, roept met de campagne  ‘Verover de Ruimte’ op om de openbare ruimte weer op mensenmaat te maken. Iedereen die wil, kan zelf ideeën ingeven en goede voorbeelden in de kijker zetten. Het Verover de Ruimte-team zorgt er dan voor dat die ideeën netjes bij de juiste burgemeester terechtkomen. 

Bouwshift Netwerk Duurzame Mobiliteit Verover de ruimte

Meer over Bouwshift